Privat Pasningsordning

Kost

Gode kostvaner grundlægges i barndommen og følger os livet igennem.

En del børn får hovedparten af deres mad i dagplejen. Derfor er det naturligt, at jeg som dagplejer tager del i ansvaret for at børnene spiser sundt.
Forældrekontakten er vigtig. En snak om dagens gang og om hvor meget barnet har spist, udveksles i den daglige kontakt (og i kontaktbogen).

Maden skal være varieret og alderssvarende.

Kosten skal sikre, at børnene får den energi og de næringsstoffer, som er i overensstemmelse med de aktuelle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen
 

Det er vigtigt at måltiderne foregår i en rolig og hyggelig atmosfære, så barnet får lyst til at spise.

Små børn bruger meget energi i løbet af dagen til vækst og bevægelse. I forhold til deres kropsvægt bruger de 2-3 gange mere energi end voksne.
Det kræver en stor mængde mad hver dag. De små maver kan have svært ved at rumme så meget mad ad gangen. Derfor skal maden fordeles over mange måltider i løbet af dagen.

Jeg tilbyder dagplejebørnene sund og varieret kost. Den består af friske råvarer (gerne danske) varieret efter årstiderne.

Ved måltidet er der tid til at snakke sammen med børnene, lytte til dem og nyde maden.

Mad og drikke serveres samtidig.
Børn kan bedre overskue små portioner, som er anrettet lidt festligt. Husk børn spiser også med øjnene.

For at stimulere børnenes lyst til at spise og udvikle deres motorik, får de lov til selv at putte i munden med fingrene, gaffel eller ske, når de viser interesse for det.

Tænder og gummer bliver styrket ved at børnene får mad, frugt og grønsager, der skal tygges. Det stimulerer og udvikler finmotorikken omkring munden, og dermed evnen til korrekt udtale af ord.

Børnene presses ikke til at spise op, de skal selv have lov at mærke, hvornår de er mætte: Vi bestemmer hvilken mad; børnene bestemmer hvor meget!

Til mellemmåltider serveres brød. Energien fra frugt forbrændes hurtigt, derfor skal frugt være et supplement til brød og ikke omvendt.
Små børn har svært ved at fordøje kernerne i brødet. Derfor undgår jeg brød med for mange kerner i.

Børn bør til hvert måltid tilbydes frugt eller grøntsager, rå eller kogte.

Drikkevarer

I dagplejen skal børnene tilbydes mælk og vand at drikke dagen igennem. Børnene skal have rigeligt at drikke i løbet af dagen. Især hvis det er varmt, eller børnene er meget aktive.

For meget juice, saftevand og kakaomælk kan give børnene huller i tænderne. Det er tomme kulhydrater, der optager plads i maven for sund mad – børnene mister appetitten. Visse typer saftevand indeholder derudover mange tilsætningsstoffer, der kan give allergi.
Derfor bør disse drikkevarer undgås i dagligdagen.

Individuelle hensyn

I dagplejen tager jeg hensyn til det enkelte barn. Børn med allergi eller en anden madkultur end den danske, skal også kunne spise i dagplejen. Hvis barnet skal have en diætkost, skal jeg have klare, lægeordinerede retningslinjer. 
Skal barnet have en kost, der ikke findes i en almindelig husholdning, betragtes det som værende specialkost, som skal medbringes af forældrene.

Mine egne børn har givet mig erfaring og kendskab til madallergi og astma.

Undgå i det daglige

Det er ikke noget pålæg, som man for en hver pris skal undgå, men der er pålæg, man ikke skal servere ret tit, og der er noget pålæg, der er unødvendigt at servere for små børn.
Det er f.eks. farvet mad, fed mad, stærkt saltet mad, stærkt røget og sødet mad, mayonnaise, remoulade, ristet løg og mayonnaisesalater.
Slik, chips, kager, kiks, søde drikke o. lign. skal små børn ikke have. Det giver kun energi, uden at der følger vitaminer og mineraler af betydning med.